Sunday, January 29, 2012

Ülesanne 3

IT rollist erivajadustega inimestele.


Eripedagoogi jaoks on infotehnoloogial kolm eri valdkondades eri määral põimunud rollidegruppi:

  1. Arvuti kui laia profiiliga abivahend - sedalaadi tööd on ühised enamikule arvutikasutajatest (teksti- ja tabelitöötlus, andmebaasid, Interneti eri rakendused jne).
  2. Arvuti kui õpetusprotsessi lihtsustaja ja mitmekesistaja - siia kuuluvad nii mitmesugused arvutiga ühendatud eriseadmed kui väga lai valik erinevat õpitarkvara (nii spetsiifiliselt erivajadustega inimestele kui üldotstarbelist).
  3. Arvuti kui kompensatsioonivahend - eriti just raskete puuetega inimeste jaoks kujutab arvuti endast hindamatut abilist igat laadi eneseteostuseks (Kikkas, 2011).

Esimene toodud rollidest on kindlasti abiks meie igapäeva elus kõigile. Tehes oma tööd õpetajana, olles üliõpilane, ema jne. See on tõesti välja laialt levinud ja enamik inimesi ei oskaks ilma üldse eladagi.

Teise rolli laialdasemaks täitmiseks aga napib meie tingimustes veel sageli vahendeid - kõikvõimalikud eriseadmed on enamasti kallid. (Kikkas, 2011)
See on tõesti nii, et paljud koolid ja asutused ei saa endale lubada kallist ja moodsat tehnikat, kuid olen kindel, et me liigume sinna suunas väga kiiresti. Nüüd viimastel aastatel on asi palju paranenud, kuna enamasti on koolidel olemas juba projektorid, mida küll tassitakse klassist klassi, kuid vähemalt suurema häda korral saab lastele asjad näidatud ja vähekenegi rikastada nende õppeprotsessi. Üks väga hea õppevahend, mida meile üks õppejõud tutvustas, on SMART-tahvel ja selle juurde kuuluv programm, mis lihtsustab erikoolis õpivate õpilaste matemaatika õppimist ja tekitab ka huvi lastel, kuna kõik mis on seotud tehnikaga on tänapäeva laste jaoks huvitav ja kaasahaarav. Antud tahvliga on võimalik muidugi mitmekesistada ja huvitavamaks muuta väga erinevaid tunde.

Viimane rolliga tuleb mulle kõige erimesena meelde meie viimane õppekäik Pimedate Raamatukokku. See avas tõisiselt minu silmad sellest, kuidas arvuti ja selle juurde mõeldud lisaseadmed teevad pimedate elu lihtsamaks. Seda kõike, kuidas pimedad arvutis uudiseid loevad, kuidas nad raamatuid sisse trükivad jne. näitas meile üks pime mees. Tänu sellistele vahenditele saavad pimedad olla kursis igapäeva uudistega, lugeda lehti, suhelda sõpradega jne. Pimedate raamatukogul on lähiajal plaanis ka selline projekt, kus hakatakse helifilme internetti üles laadima, et siis kõik pimedad saakisid neid oma kodust lahkumata kuulata. Väga mugav ja mõnus sellise inimese jaoks, kelle jaoks toast väljas käimine on raskendatud.

Ka minu enda tutvusringkonnas on inimesi, kelle jaoks on arvuti üks asendamatuid asju üldse. Kuna enamus neist ei käi väga palju kodust väljas, on arvuti neile pm. kõik. Seal saavad nad suhelda, arveid maksta, uudised lugeda jne. Mõni tragim inimene võib ka leiada endale töö, mida saab teha arvutis ja teha seda kõike oma turvalisest keskkonnast lahkumata.

Ma arvan, et tehnoloogia areng ja selle võimalused loodav erivajadustega inimestele rohkem elamisväärsed tingimused ja toovad ka nende ellu rohkem suhtlust, rõõmu ja lootust.



Allikas.

Kikkas, K. (2011). IT ja erivajadused.[10.02.2012].

No comments:

Post a Comment