Monday, February 13, 2012

Ülesanne 5


Analüüsisin Janika kodulehte.

Janika koduleht koosneb kolmest omavahel lingitud failist. Olemas on ka kolm pilti nagu nõutud oli.

Lihtsaimaks viisiks lehekülje standardsust kontrollida on kasutada validaatoreid. Need on kas veebipõhised (eriline veebileht, kuhu tuleb sisestada kontrollitava lehe aadress) või ka iseseisvate programmidena arvutisse installitavad. Ehk autoriteetseim on W3C enda validaator aadressil Validaator W3C, mida kasutasin ka Janika kodulehe kontrollimiseks. (Kikkas, 2011)
Kõik kolm lehekülge valideerusid ilusti ja probleeme ei ilmnenud.

Põhjus miks ma just Janika lehekülje valisin oli see, et teema oli huvitav ja eripedagoogilises valdkonnas väga oluline.

Allikad on kõik ilusti välja toodud ja väga meeldiv oli ka see, et neid nii palju oli.

Lehekülgede sisu oli väga huvitav. Kõik kolm lehekülge andsid põhilise kiirülevaate hariduslike erivajadustega inimestest ja nendega seonduvast.
Lehe struktuur peab olema mõistlik, kõik põhikomponendid (päis, keha jne) paigas (Kikkas, 2011). Seda oli ka antud Janika lehekülg. Lehekülje üldmulje oli väga hea. Hästi struktueeritud ja alateemad ilusti selgelt eristatavad ja õigeid kirja suuruseid kasutatud.
Heal leheküljel peaks olema värvigamma piisavalt kontrastne, mis Janika leheküljel ka oli- must-valge lahendus. Võibolla oleksin ise kasutanud ka mingit taustavärvi, et lehekülg esmapilgul rohkem tähelepanu tõmbaks aga see on siiski kõigest maitse asi.
Piltide autorid olid küll ilusti ära märgitud ja pildid lähevad väga hästi kokku teemaga, kuid ka kogu graafiline materjal peaks olema varustatud alternatiivtekstiga (alt="kirjeldus"). See on üks kõige sagedamini rikutavaid nõudeid. Pildi juurde oleks võinud lisada seletavaid lõike või vähemalt sõnadega edasi anda selle mõtte, mida on antud pildiga tahetud taodelda.

Kuna kedagi konkreetse erivajadusega inimest seda kodulehekülge testima polnud panna, siis üritasin ise ennast panna nende inimest olukorda. Võibolla, mis ma veel juurde lisaksin, oleks see, et kui ma lehekülje lõpus olen, siis saaksin sealt kohe valida uue lehekülje ja ei peaks seda ülevalt otsima minema. Natuke ajas segadussega ka see, et leheküljed olid väga ühesuguse kujundusega, siis tekkis kahtlus, et milline see järgmine lehekülg on ja kas ma olen seda juba lugenud. Tähelepanuhäirega inimestel võib see tekitada suuri probleeme kodulehel orienteerumisel. Kuid kui võtta näiteks nägemispuudega inimesed, kes kõige sagedamini kannatavad ebastandartsete lahenduste tõttu, siis ma arvan, et seda lehekülge oleks neil täitsa hea lugeda, kui vaid saaks ka piltidele kirjeldused alla. Võibolla nendel piltidel polegi mingit kindlat sisulist mõtet aga me tahame ju alati teada, seda mis seal on kui see juba kord sinna pandud on.

Googeldades ma paraku Janika kodulehekülge ei leidnud, küll aga palju muud materjali hariduslike erivajadustega inimestest.

Janika kodulehekülg oli väga huvitav, hariv ja meeldiv lugemine nii mulle kui ka erivajadustega inimestele, kellel oleks soov seda lugeda.



Allikad
Analüüsi alus – Kikkas, K. (2011). Ligipääsetav Internet. [2012, märts 16].

No comments:

Post a Comment